Obecny czas: Pią Wrz 10, 2010 2:29 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 115 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: [Deck to Beat] UW "Tapout" Control
PostWysłany: Pon Cze 28, 2010 12:58 am 
Redakcja
Awatar użytkownika

Dołączenie: Śro Sty 20, 2010 8:10 am
pędzisz napisał(a):
Wydaje mi się , że z UW w bardzo prosty sposób można zrobić UWr.

Owszem, ale akurat w tych dwóch najsłabszych matchupach (NLB i Turboland) to praktycznie nic nie daje, bo UWr Planeswalkers ma z nimi w zasadzie tak samo do tyłu jak UW Tapout.
pędzisz napisał(a):
co do matchupu z NLB to wydaje mi się że siła tego decku w tym MUpie to vine i manlandy.

Nie tylko - już Topczyk napisał przede mną, że NLB dzięki dużej ilości akceleracji wystawi szybciej Jacka/Elspeth (to samo dotyczy zresztą Turbolandu, dla którego trzecioturowy Jacek to prawie normalka).

Profil E-mail  

PostWysłany: Pon Cze 28, 2010 8:56 am 
Redakcja
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Sty 02, 2004 3:11 pm
Miejscowość: Wrocław
Spike :
Co do turbolandu.

R daje odpowiedzi w postaci tanich R instantów np. burst lightningów np . czy boltów. Nie dośc że potrafią ubić jace/oracle o którego się rozbija cały ten matchup to są tanimi i eleganckimi odpowiedziami tez na cobry . Kosztują raptem jedną mane wiec nie musisz sie całkeim wytapować i zostawiać many na kontrę. Plus dochodzi mozliwsoc grania Ajanim calkiiem niezlym na kontrolne matchupy + potrafiacym na wejscie sciagnac oracla ,cobrę i ładujacym się dalej by strzelac do chociazby jaceów, oracli czy koljene cobry
wieksza ilosc jacków 1.0 to wieksza szansa ze to twój jacek 2.0 sie ostanie a przeciwnika za długo nie posiedzi.
Bez poparcia R removalu jednak bedzie czesto sytuacja ze zostanie on ubity jakas szybką kontrą czy oraclem .

Dawana nlb akceleracja moze zostac znegowana twoim tanim R removalem z poparciem sparkmage.
Jak koniecznie ten matchup jest słaby z powodu vinów nic nie szkodzi na przeszkodzie by wlozyc dodatkowe relic of progenitusy.
By wygrywac natomiast wojny na walkery to :

1 zwiekszyc luiczbe swoich walkerów - nienajlepsze bo on ma stworki i Ci je bedzie ubijał
2 zwikeszyc liczbe Ringów/Negate/Kontr
3 grać na needle- nienajlepsze bo walery w dwóch deckach sie pokrywają .
4 samemu grac na agresywne storki ubijajace jego walkery
5 spalac mu akceleracje by jednak on syzbciej tych walkerw nie zagrywał

Chce jeszcze podkreslic ze sparkmage jest calkeim ok na elspethowe decki z G . Wiadomoxi ze masakruje ptaszki , cobry , hierarchy
ale ubija tez toxy z elspetha tak by duzy latajacy tox ni zabil towjego jace. wiadomo ze to nie najelszpe rozwiazanie na elspetha bo ly rosnie ale daje ci to czas na dociagniecie ringa /ubicie elspetha manlandem /czy tam angelem.

Profil GG  

Temat postu: [Deck to Beat] UW "Tapout" Control
PostWysłany: Pon Cze 28, 2010 5:47 pm 
Redakcja
Awatar użytkownika

Dołączenie: Śro Sty 20, 2010 8:10 am
Aha, czyli chodzi ci nie o klasyczny build (UW ze splashem R dla Ajani), tylko o normalnego trzykolorowca... Hmmm.
Z jednej strony wszystko to, co piszesz, jest prawdą, ale spójrz na to z innej strony - jeśli dorzucisz oprócz Ajaniego czerwone instanty i pingerów, to:

1) Musisz trochę zepsuć mana base, bo singlowy Mountain z kilkoma fetchami już ci raczej nie wystarczy, trzeba będzie dorzucić co najmniej drugiego, a prawdopodobnie trzeciego też.

2) Jeśli wsadzisz czerwony, to musisz coś wyrzucić w zamian, a nie bardzo jest co... UWr Planeswalkers w zależności od buildu ma w maindecku 25-26 lądów, 10-15 walkerów, 4 ściany plus resztę, na którą się składa point i mass removal, Spreading Seas, czasem jakieś kontry, Mind Springi i ewentualnie Prophetic Prism. Jeśli zamienisz biały point removal na czerwony (pathy i O-ringi na bolty czy bursty), to będziesz miał gorzej z Vengevine'ami i z planeswalkerami przeciwnika, z kolei jak wyrzucisz coś innego, to sobie prawdopodobnie pogorszysz inne matchupy... Co byś wyrzucił dla tych czerwonych instantów i pingerów?

Profil E-mail  

PostWysłany: Pon Cze 28, 2010 5:59 pm 
Moderator globalny
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Kwi 28, 2007 7:33 pm
Miejscowość: Lublin
Spike napisał(a):
pingerów?

A pingery nie są sajdowe?

Profil GG  

PostWysłany: Pon Cze 28, 2010 6:18 pm 
Planeswalker
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Lis 03, 2008 6:30 pm
Miejscowość: Kraków
jesli tak bardzo przeszkadzaja Wam vengeviny to mozecie potestowac cannonistki, opp musi zmarnowac removal (niestety wystarczy tez pridemage ;/ ) ale poza wracaniem vengusia blokuje tez cascade. nie mam pojecia czy sie spisze czy nie, to tylko luzne przemyslenie, musicie sami sprawdzic.

a na turbolanda, gdzie jedynym removalem jest unsummon jacka i czasem 2 all is dust mozna grac meddlingami, oczywiscie z poparciem jacka 0.1 bo zal blokowac sobie meddlingiem naszego wlasnego.

Rarian napisał(a):
Bo Kraków to nie miejsce a stan umysłu :)

Profil E-mail  

PostWysłany: Pon Cze 28, 2010 10:35 pm 
Redakcja
Awatar użytkownika

Spike:

Sparkmage są oczywiscie sideowe , myślałem ,że to "oczywista oczywistość" ale trzeba najwyraźniej mocneij to podkreślać.

R w wersji UWr jest potrzbne w mainie na raptem 1,2 ajanich.

Aby mieć R grasz na 2 mountainach można nawet spróbowac na jednym + 2 prismy.

R bolty , bursty też są opcją sidową antyturboland - moj poprzedni post to lużne przemyśelnia dotyczące matchupu z turbolandem ,który zwykły uw ma słabszy niż wersja z R .

UWr z mainowymi sparkamageami to raczej wersja na jakies chore zageszczenie mythiców, czy raczej na takie meta gdzie decki Gx z 10+ 1- tougnhess zielonymi akcelerujacymi stworkami to z 60 % meta wiec ta opcja na "normalne" meta jest kiepska.

Profil GG  

PostWysłany: Sob Lip 31, 2010 4:19 pm 
Mage
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Lut 19, 2007 7:02 pm
Miejscowość: Holly Łódź
,,Bawił'' się już ktoś z was wersją UW z białymi tytanami?
ja osobiście pograłem ostatnie 3 dni przez jakies 2h dziennie, wiem mało, ale zawsze coś. pod tytana póki co gram: aether adept, sea gate oracle, wall of omens, crystal ball (singlowy), o ringi, testuje wycieczki, singlowy conjers capsule, singlowy whispersilk cloak, jacki stare, ....działa jak narazie ciekawie. będzie fajniej działało po rotacji jak zwolnią się nam sloty po odejsciu seasów ( po braku junda)...ale deck ciekawy, bardziej agresywny. i ze spokojem wpada pod koła każdy adept i oracle. będe testował singlową antene z worldwake'a aby powrócić w mid-late game jakiegoś tytana i paru chłopków. myśle że deck ma potencje oby nie impo...

Profil GG  

PostWysłany: Nie Sie 01, 2010 3:08 am 
Planeswalker
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Lis 03, 2008 6:30 pm
jak dla mnie bialy tytan to raczej zabawka do esper controli, poki co masz do wracania kartofla i 2 kapsuly, po rotacji zostaje sciana, oracle i hexmage, moze w scarsach cos dojdzie.

Rarian napisał(a):
Bo Kraków to nie miejsce a stan umysłu :)

Profil E-mail  

PostWysłany: Pon Sie 02, 2010 8:51 am 
Mage
Awatar użytkownika

3 sun titan
4 wall of omens
2 sea gate oracle / mysle jeszcze czy dokladać chłopaków czy 2 cancele/deprivy
2 aether adept
----11
4 mana leak
2 condemn
2 path to exile
----8
2 day of judgment
1 martial coup
----3
4 spreading seas
3 oblivion ring
----7
2 jace the mind sculptor
2 gideon jura
2 jace beleren
----6
2 everfloving chalice
----2
2 mistyfying maze
2 tectonic edge
4 glacial fortress
4 celestial callonade
4 plains
4 island
2 scalding tarn
2 arid mesa
----24

side:
2 kor sanctifiers
1 mind control
3 rest for the weary
2 celestal purge
3 flashfreeze
3 negate
1 day of judgment

to wyjściowa wersja jaką teraz gram. choć nie moge się doczekać ucięcia seasów. opinie>?
polecam zagrać pare gier przed ostrą krytyką.

Profil GG  

PostWysłany: Wto Sie 03, 2010 11:40 pm 
Redakcja
Awatar użytkownika

Ten spis wygląda zle.

-Adepci sa bez rewelacji - lepszy oracle w tym slocie
-masz za malo landów
-za mało jaceów 2.0 , starych w sam raz
powinienes sie zastanowic czy grasz na seasach czy na pathach bo pathy + seas to srednia opcja na screw oppa .
- wole grac bez seasów main , a konflikt condemn/ path wygrywa path main ze wzgledu na "combo" wall + path
-1 Gideon styknie
- nie potrzebujesz az 2 mazeów
- graj na conajmniej 3 wrathy bo na aggro bardzo ich potrzebujesz a na kontrolki masz czas na wtasowanie ich brainstormem + fetchem.

side:
nie potrzebujesz rest of the weary - wsadzasz to na mono reda a z nim i tak jest ok .
zamiast tego zwieksz ilosc purge'y, które są dobre nie dosc , ze na monoreda to jeszcze na coraz bardziej popularna UR ascencje .

od kor sanctifiersów lepsi sa nowi kolesie za 1w 2/2 niszczacy enchant .sa tansi i nie musisz sie tak mocno wytapowywac.

Do rozważenia jest niebieska kapsuła dobrze działająca z Sun Titanami
Wieksza liczba edgy po sidze dobrych na valakuty i kontrolne mecze.

Profil GG  

PostWysłany: Śro Sie 04, 2010 12:00 am 
Mage
Awatar użytkownika

Dzięki Pędzisz. wprowadzę zmiany, przetestuje i napisze jak to wygląda.
zastanawiam się nad crystal ballem czy siada singlowy może. a co do Korów to niszczą artefakt co jest dla mnie kluczowe przy mirrorach aby niszczyć artefakty.(chalice np) monumenty. ale jak napisałem stestuje i sie dopiero bardziej wypowiem. póki co dzięki za pierwsze pomoce naukowe;)

Profil GG  

PostWysłany: Pią Sie 06, 2010 2:48 am 
Archmage
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Kwi 06, 2007 11:06 am
Ostatnio zacząłem składać UW controlę, testowałem parę wersji, przy czym najbardziej siadała talia zbliżona do tej, którą Wafo-Tapa zrobił top8 na francuskich nationalsach (LINK). Jedyne co mnie zastanawia to jaką rolę pełnią u niego sidowe gather specimensy które w obecnym meta mi wydają się być co najmniej średnią opcją. A może po prostu nie widzę oczywistego zastosowania w jakimś MU? Ktoś wie :D?

Profil GG  

PostWysłany: Pią Sie 06, 2010 9:09 am 
Mage
Awatar użytkownika

Postanowiłem zamieścić moją póki co ,,ostateczną wersje'' UW titan. przetestowana 184 grami by MWS z deckami competitive.

Creatures:
3 sun titan
3 wall of omens
3 Sea gate oracle
2 Roc Egg- wiem wiem haha haha głupi jestes...otóż bardzo dobrze sprawdzał mi sie jajkowy kolega.poza stopowaniem aggro to i po doju wpadał chłopak 3/3 i robił swoje. bardzo pozytywnie sie do niego przekonałem.
1 sphinx of jwar isle- kosiarz junda obv ale i na mirrora bardzo dobrze pomaga +++++
-------------
4 mana leak
2 deprive
2 jace ingueanity
3 oblivion ring
3 condemn
2 path to exile
3 day of judgment
------
2 jace the mind sculptor
2 jace beleren
1 gideon jura
------
SIDE:
3 kor firewalker
3 negate
3 flashfreeze
1 day of judgment
3 celestial purge
2 war priest of thune/ kor sanctifiers- wybór zależy od wyscoutowanego meta lub też od ustabilizowania jego. póki co gram księdzem pod mirrory np. jeśli natworzy się sporo monumentów lub decków z artefaktami. wybór zmienie. wsio od meta easy.

Pędzisz, co teraz sądzisz o buildzie. Moim skromnym zdaniem jest quite nice i można bez wstydu na turniej z tym wyruszyć.

Profil GG  

PostWysłany: Pią Sie 06, 2010 10:13 am 
Archmage
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Paź 15, 2009 4:46 pm
Rarian napisał(a):
gather specimens

Do głowy przyszła mi Poly, ale pewny to nie jestem...

http://www.dailymotion.pl/video/xdwscf_the-greatest-deck-in-the-world-beat_fun
OmniSzron napisał(a):
Póki Wiedźma jest na stosie, to jest spellem

Profil E-mail  

PostWysłany: Pią Sie 06, 2010 12:05 pm 
Archmage
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie Gru 21, 2008 4:51 pm
Miejscowość: Bielsko-Biała
Cytuj:
Ostatnio zacząłem składać UW controlę, testowałem parę wersji, przy czym najbardziej siadała talia zbliżona do tej, którą Wafo-Tapa zrobił top8 na francuskich nationalsach (LINK). Jedyne co mnie zastanawia to jaką rolę pełnią u niego sidowe gather specimensy które w obecnym meta mi wydają się być co najmniej średnią opcją. A może po prostu nie widzę oczywistego zastosowania w jakimś MU? Ktoś wie :D?
Na jakąkolwiek rampę to całkiem dobra karta, zwinięcie avengera/tytana/emrakula jest fajną opcją

Profil E-mail  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 115 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości